Koning(in) van het Muziekbos
- 25/01/2025
- Feestzaal La Salette
We zetten ons jubileumjaar (Ten Voeten Uit viert zijn 5-jarig bestaan in 2025) in met de vierde edit…
Tradities zijn er om in ere te houden. Zo organiseren we al voor het vierde jaar op rij een trailloop rond de jaarwissel. Omdat het laatste weekend van december dit jaar vroeg valt, doen we er zelfs een derde dag bij op dinsdag 31 december! We trekken opnieuw naar de Kluisberg waar we voor jullie twee pittige parcours – 11 en 21 kilometer( resp. 300 en ongeveer 500 hoogtemeters – hebben uitgestippeld. Onderweg maken we kennis met talrijke volksverhalen en legenden én met heel wat exclusieve privépassages.
Starten doen we in de schaduw van het Kasteel Calmont. Het huidige landhuis dateert uit de 19e eeuw en is uitgevoerd in een sobere empirestijl. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers hier een lanceerinstallatie voor V1-raketten. Opgejaagd door de geallieerden lieten ze hier begin september 1944 tientallen raketten ontploffen.
De eerste kilometers gaan door het privédomein van baron Behaghel de Bueren. De ongerepte natuur is adembenemend, al zitten de talrijke hoogtemeters hier wellicht ook voor iets tussen. Daarna trekken we het Kluisbos in waar we voorbij de Liefdesbron komen. Volgens de legende ontmoet je binnen het jaar gegarandeerd een nieuwe liefde als je met je blote voeten in de bron wandelt.
Net voorbij het voormalige openluchtzwembad wachten Peetje en Meetje de deelnemers aan de langste afstand op. Wie hier twee oudjes verwacht, is aan het verkeerde adres. Nee, Peetje en Meetje zijn enkele uitzonderlijke ijzerzandstenen. Ook over hen tieren er talrijke volksverhalen, maar het gaat hier niet om een prehistorische dolmen of een Keltische offertafel. De waarheid is iets minder romantisch. De stenen werden op het eind van de 19e eeuw geplaatst om de steeds talrijker wordende wandelaars te plezieren.
Nadat we de top van de Kluisberg hebben bereikt (141 meter hoogte), komen we wat verder oog in oog te staan met Liederik. Deze vriendelijke, houten reus zit te genieten van de prachtige omgeving. Zijn vader en zijn hoogzwangere moeder werden hier verrast door struikrovers, een kluizenaar ontfermde zich over de pasgeboren baby die uitgroeide tot een stevige kerel. Volgens de legende is Liederik ook de stamvader van de graven van Vlaanderen.
Na een wat vlakker stuk trekken we opnieuw het 300 hectare grote Kluisbos in. We zijn intussen de taalgrens over. Het grootste gedeelte van het Kluisbos is hier nog in privéhanden. Alle deelnemers samen beginnen uiteindelijk aan een lange beklimming in een holle weg die ons terug naar de aankomst voert. Na een trek aan de bel kunnen we nog eens genieten van de Kluiz (met een z). Deze keer niet van de vele hoogtemeters, maar wel van de lekkere biertjes van de gelijknamige brouwerij.